Het PowerMama Programma

Fit tijdens en na je zwangerschap. Trainen voor een betere gezondheid voor zowel jezelf als je baby, voor een soepeler  herstel na de bevalling. Trainen met de juiste kennis en begeleiding. 

01

Voor wie is het PowerMama programma bedoeld?

Het PowerMama programma is voor vrouwen die zwanger zijn, recent zijn bevallen en voor vrouwen die tot enkele jaren na de bevalling het sporten willen oppakken. Bij een vaginale bevalling zonder complicaties kun je in principe na 6 weken al beginnen met sporten. Bij een keizersnede is dit meestal 8 tot 10 weken.

Het programma is geschikt om te volgen tot aan het einde van de zwangerschap. Na het volgen van het PowerMama (gedurende 1 jaar na de bevalling) zijn vrouwen terug op niveau van voor de zwangerschap, zodanig dat ze mee kunnen doen aan regulier sport- en beweegaanbod door het hebben van voldoende kennis, fysieke en mentale fitheid en motivatie.

02

Wat houdt het PowerMama programma in?

Het trainingsprogramma richt zich op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. We starten met uitleg over houding, diastase en bewegingspatronen. Ook bespreken we de zwangerschap en bevalling en de gevolgen die je daar van kunt ondervinden. We bekijken wat jouw sterke en zwakke kanten zijn en waar je meer aandacht aan kunt geven.

Tijdens de trainingen werken we aan een sterke core, het versterken van grote spiergroepen en de bekkenbodemspieren. Dit alles door middel van functionele bewegingen. Ook maak je elke week kennis met CrossFit fundamental movements zoals air squat, front squat, shoulder press en deadlift. In de trainingen geef ik veel aandacht aan persoonlijk niveau en doelstellingen. Alle oefeningen zijn schaalbaar en aan te passen in uitvoering en gewicht. Zo kun jij uitdaging opzoeken wanneer je wilt.

03

Waarin verschilt het PowerMama van reguliere sportlessen?

Het PowerMama programma wordt gegeven door een coach die specialistische kennis heeft van training tijdens en na de zwangerschap, waardoor je met een gerust hart mee kunt doen en weet dat alles veilig en
verantwoord is.

Daarnaast staan de lessen niet alleen in het teken van bewegen, maar ook in het teken van kennisoverdracht.
Zo leren deelnemers veel over verantwoord sporten en bewegen tijdens en na de zwangerschap.

Dit wordt gedaan door tijdens de trainingen ook theoretische uitleg te geven over veranderingen van het lichaam, herkennen van ‘rode vlaggen’, bewegen in het dagelijks leven, klachten te bespreken en oplossingen te geven.

04

Waarom zou ik deelnemen tijdens en na mijn zwangerschap? 

Gemiddeld één op de vier volwassen vrouwen heeft last van klachten aan de bekkenbodem, zoals ongewild urineverlies tijdens inspanningen en drie op de tien vrouwen houdt na de eerste zwangerschap een lichte diastase (wijking van de buikspieren). Bij meerdere zwangerschappen neemt de kans op een diastase toe. Een verzakking of prolaps is ook een nare klacht die kan ontstaan door verkeerd trainen.

Om dit te voorkomen hebben je buikspieren en bekkenbodemspieren tijdens en na de zwangerschap extra aandacht nodig. Als je buikspieren na de bevalling nog niet hersteld zijn of je bekkenbodemspieren nog niet sterk genoeg zijn is het van belang daar éérst aan te werken.

Tijdens de trainingen van het Powermama programma wordt hier door middel van verschillende oefeningen aandacht aan besteed.

05

Tot slot…

Wat verder goed is om te weten, is:

  • dat PowerMama erkend is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als interventie en goed onderbouwd is bevonden;
  • PowerMama coaches nauw samenwerken met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, en dus doorverwijzen bij bepaalde klachten;
  • dat je het programma samen met andere (aanstaande) moeders uit jouw regio volgt en er dus ook een groot sociaal aspect bij komt kijken;
  • het ook gewoon heel erg leuk is om in een kleine groep met gelijkgestemden lekker te trainen en aan je gezondheid te werken.
?

Ben je overtuigd?

Vragen of interesse om met me te werken? Neem contact op